UPDATE 10 MEI 2021

BIBLIOTHEEKBEZOEK

 • De bibliotheek bezoeken (zowel hoofdbibliotheek als filiaal) kan zonder voorafgaande afspraak
 • Uw bezoek is niet beperkt in de tijd
 • U mag maximaal door één ander persoon vergezeld worden; kinderen onder 12 jaar worden daarbij niet meegerekend
 • Het totaal aantal volwassen bezoekers dat terzelfdertijd aanwezig is, wordt beperkt tot 40. Om dat aantal te controleren, krijgt elke volwassene een fiche bij binnenkomst; vergeet bij het buitengaan de fiche niet achter te laten in het daartoe voorziene mandje (als u het toch vergeet, zal het alarm afgaan)
 • Mondkapje dragen tijdens uw bezoek, handen ontsmetten, afstand houden en aangeduide looprichting volgen, blijven verplicht
 • Respecteer het maximaal aantal toegelaten bezoekers per lokaal, zoals dat aangeduid staat aan de ingang van elk lokaal
 • Maak gebruik van de oorstokjes om het zelfuitleen-toestel te bedienen
 • Betalingen in de bib kunnen enkel met bankkaart (liefst contactloos); contant geld aanvaarden we niet; betalen kan ook van thuis via Mijn Bibliotheek (https://geraardsbergen.bibliotheek.be/mijn-bibliotheek/)
 • Mensen met covid-19 symptomen of in quarantaine mogen de bib niet betreden

AFHAALBIBLIOTHEEK, RESERVEREN

U kunt nog steeds opteren voor de afhaalbib. U reserveert gratis een boek (strip, dvd,…) via onze catalogus ((https://geraardsbergen.bibliotheek.be/). Zodra u van ons bericht ontvangen heeft dat het materiaal binnen is, kunt u het afhalen in de bib. Het bevindt zich (op uw naam) op het rek dat u ziet bij het binnenkomen. U moet het materiaal niet meer uitlenen en kunt het gewoon onmiddellijk meenemen. Op die manier hoeft u de bib niet te betreden, wat voor iedereen veiliger is.

TERUGBRENGEN 

Inleveren kan in de bib of via onze inleverbus (te dikke boeken die niet in de inleverbus passen, mogen in de inkom gelegd worden, ofwel bovenop de inleverbus, ofwel bovenaan de trap). 

VERLENGEN 

Kan aan de balie of online bij u thuis via onze catalogus

CATALOGUS 

De catalogus-pc’s zijn momenteel niet toegankelijk; raadpleeg onze catalogus van thuis uit (https://geraardsbergen.bibliotheek.be/) of in de bib op je eigen smartphone via ons netwerk. Boeken met status ‘Net binnen’ worden door ons pas de dag daarna op de plank gezet. 

IBL-aanvragen 

Doordat alle Route-bibliotheken één bibliotheek zijn geworden, is een IBL-aanvraag binnen Route42 voortaan een gewone reservering. Normaal kost een reservering € 0,50, maar wegens corona is reserveren tijdelijk gratis. Een IBL-aanvraag buiten Route42 kost € 3. Een aanvraag kan online gebeuren via het daartoe bestemde formulier, of aan de balie. Wij contacteren jou als het gevraagde binnen is en kan afgehaald worden. 

FOTOKOPIES 

Fotokopies (laten) nemen kan. Ontsmet het toestel eerst en bedien de toetsen met stokjes en/of ontsmet daarna je handen. Betaling kan enkel met bankkaart. 

KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN 

De kranten- en tijdschriftenafdeling is slechts voor maximaal 3 personen tegelijk toegankelijk, die op gepaste afstand van elkaar moeten blijven. De bezoeker moet zelf vóór elk gebruik stoel en tafel ontsmetten met ontsmettingsdoekjes die ter beschikking staan, en achteraf de handen ontsmetten. 

INTERNET-PC’s 

Twee internet-pc’s zijn beschikbaar, zoals gewoonlijk enkel na inschrijving aan de balie boven. Het dragen van een mondkapje is verplicht tijdens het werken aan de internet-pc’s. 

De bezoeker moet zelf vóór elk gebruik klavier, muis, scherm en stoel ontsmetten met ontsmettingsdoekjes die ter beschikking staan, en achteraf de handen ontsmetten. 

Opgelet: er wordt door het personeel in principe géén hulp geboden bij het gebruik van de internet-pc’s om te dicht contact te vermijden! 

LEESZAAL

De leeszaal is slechts voor maximaal 3 personen tegelijk toegankelijk, die op gepaste afstand van elkaar moeten blijven. De bezoeker moet zelf vóór elk gebruik stoel en tafel ontsmetten met ontsmettingsdoekjes die ter beschikking staan, en achteraf de handen ontsmetten.

KLASBEZOEKEN

 • Zijn enkel mogelijk voor lagere schoolklassen, één klas tegelijk
 • Moeten buiten de openingsuren gebeuren
 • Leerkrachten, bibliotheekpersoneel en leerlingen van het 5de en 6de leerjaar dragen een mondkapje
 • Contacten met het bibliotheekpersoneel worden zoveel als mogelijk beperkt
 • Ventilatie gebeurt via openstaande ramen
 • Voor een afspraak: bel 054 43.72.30

ACTIVITEITEN 

Alle activiteiten zijn opgeschort tot ten minste september.

EN TEN SLOTTE 

Het toilet blijft gesloten. Bij hoge nood kunt u uitzonderlijk de sleutel krijgen.

Koffie en frisdranken zijn niet verkrijgbaar. 

NOG VRAGEN? 

Wij blijven bereikbaar voor jullie vragen. Bel 054 43 72 30 of mail naar info.bibliotheek@geraardsbergen.be

Vind hier de maatregelen van stad Geraardsbergen ivm het corona-virus.